Co to jest pellet i jak powstaje?
Pellet to paliwo z gatunku biomasy, które wraz z ekogroszkiem stanowi bardzo ekologiczną alternatywę dla innych opałów. Tworzy się go z roślin, które zostają bardzo dokładnie rozdrobnione, wysuszone i zgranulowane. W zależności od rodzaju surowca może mieć różną kaloryczność, ale nadal pozostaje jednym z najbardziej ekonomicznych paliw opałowych.
Jak powstaje pellet?
Niezależnie od wybranego do produkcji pelletu surowca, przebieg jego wytworzenia wygląda bardzo podobnie. Różnice pojawiają się dopiero w końcowym efekcie, czyli właściwościach i wartościach granulatu. Wybrany materiał wsadowy poddaje się dokładnej selekcji i oczyszczeniu z pozostałości piachu bądź innych zanieczyszczeń. Następnie za pomocą rębaków, młynów i kruszarek zostaje on rozdrobniony, aby umożliwić dokładne wysuszenie zrębów, o ile produkt wymaga odparowania wody. Kolejnym etapem jest ponowne przesianie i oczyszczenie skrawków z wszelkich odpadów, powtórne rozdrobnienie i granulacja, która polega na zmiażdżeniu masy za pomocą granulatora. Dzięki niemu pellet przyjmuje docelową postać, która jest następnie chłodzona, pakowana i dystrybuowana.
Pellet – parametry
Pellet to granulki lub śruciny o wielkości około 6-8 mm. Jego spalanie charakteryzuje się zerowym indeksem emisji dwutlenku węgla oraz bardzo niską emisją substancji toksycznych. Ma stosunkowo wysoką kaloryczność, ponieważ wynosi ona około 19 MJ/kg. Spala się wyjątkowo dokładnie i pozostawia po sobie niewielką ilość popiołu, ponieważ stanowi on maksymalnie 1,5% produktu. Z kolei wilgotność dobrej jakości pelletu nie powinna przekraczać 10%, ponieważ obniża jego wartość opałową. Cena tego typu paliwa z biomasy nie jest zbyt wygórowana, a produkt przynosi znacznie więcej korzyści zarówno ekonomicznych, jak i ekologicznych.
Pellet – rodzaje
Granulat pelletowy produkuje się ze specjalnie uprawianych w tym celu roślin odnawialnych, na przykład słoneczników, prosa lub owsa, a także odpadów i produktów ubocznych rolnictwa, jak pestki owoców. Ze względu na rodzaj pierwotnego surowca możemy wyróżnić pellet drzewny, tworzony ze sprasowanych trocin, powstałych wskutek obrabiania drewna zarówno drzew liściastych, jak i iglastych. Dostępne są także bardzo egzotyczne rodzaje tego paliwa produkowane z roślin tropikalnych, na przykład palm, a nawet skorupek kokosów. Pelletyzować można także trawę oraz słomę, tworząc w ten sposób pellet trawny.
Jaki pellet wybrać?
Najpopularniejszym rodzajem pelletu ze względu na najwyższą kaloryczność jest pellet drzewny. W celu wyboru najlepszego produktu z tej kategorii należy przyjrzeć się kilku jego cechom, takim jak parametry, wygląd czy zapach. Dobry pellet musi:
- mieć ciężar właściwy około 0,65 kg/l,
- wilgotność poniżej 12%,
- przypominać kolorem czyste drewno,
- mieć gładką powierzchnię,
- pachnieć drewnem.
Co więcej, pellet nie powinien zawierać żadnych sztucznych dodatków, jak na przykład kleje i inne spoiwa. Nie może również nadmiernie się pylić ani pachnieć podczas spalania czymkolwiek innym niż prawdziwe drewno.
Pellet a ekonomia i ekologia
Paliwo z biomasy, jakim jest pellet charakteryzuje się wysoką kalorycznością, dzięki czemu jest bardzo opłacalne, a także niską szkodliwością dla środowiska, co czyni je również niezwykle ekologicznym. Ponadto, jest opałem odnawialnym i tworzy się go z surowców wtórnych. Jedna tona tego paliwa zastępuje około 450- 470 litrów oleju opałowego, około 570 m3 gazu ziemnego lub około 0,8 tony ekogroszku. Co więcej, pellet nie emituje dwutlenku węgla, nie zawiera substancji toksycznych, nie powoduje alergii, a jego nietoksyczny popiół to zaledwie 5 kg z jednej tony. Cena najwyższej jakości pelletu to maksymalnie 1100 zł za tonę. Jest to więcej niż przeciętnego użytkownika kosztowałaby taka sama ilość węgla lub równie ekologicznego ekogroszku, oszczędność bierze się jednak z nowoczesności pieców przeznaczonych do spalania paliwa z biomasy. Są one najczęściej w pełni zautomatyzowane. Oznacza to, że samoczynnie wygaszają się i rozpalają, utrzymują stałą temperaturę i w maksymalny sposób wykorzystują wytworzone podczas spalania ciepło, a wszystko to przekłada się na mniejsze zużycie surowca, w konsekwencji czego inwestycja bardzo szybko się zwraca. Pellet to zatem nie tylko czystsze powietrze i dom pachnący drewnem, ale również oszczędność dla domowego budżetu.
Jak przechowywać pellet?
Przechowywanie pelletu nie jest kłopotliwe, ponieważ paliwo to nie brudzi i ma przyjemny zapach. Aby zachowało swoje właściwości powinno być składowane w miejscu wolnym od wilgoci i naturalnie klimatyzowanym. Najlepiej sprawdzi się w tym celu sama kotłownia lub przylegające do niej pomieszczenie. Ponadto, worki z opałem powinno się przechowywać na paletach, które odizolują zawartość od podłoża. Jeżeli użytkownik nie jest w stanie pomieścić zakupionego paliwa w suchych, ocieplanych pomieszczeniach, powinien zadbać o ich właściwe nakrycie plandeką lub zaopatrzenie się w produkt pakowany w folię z perforacją, która pozwala na odparowanie wilgoci, a nie na jej absorpcję, która obniżyłaby wydajność pelletu.
Pocenie się pelletu
Pellet jest paliwem niezwykle wrażliwym na wilgoć, dlatego tak ważne jest jego odpowiednie przechowywanie. Co więcej, jeżeli artykuł miał duży odsetek zawartości wody przed spakowaniem, przechowywany w folii może ją odparowywać, co daje wrażenie pocenia się produktu. Najlepiej jest zatem kupować pellet wysokiej jakości, pakowany w worki, ponieważ magazynowanie go luzem może skończyć się zawilgoceniem, które doprowadzi nie tylko do obniżenia kaloryczności opału, ale również do problemów technicznych związanych z prawidłowym funkcjonowaniem pieca.
Inwestycja w modernizację systemu grzewczego i wybór pieców na pellet to wybór korzystny zarówno dla środowiska naturalnego, jak i dla portfela. Co więcej, użytkownicy tego typu paliwa chwalą sobie nie tylko pełną automatykę kotłów, dzięki którym mogą odwiedzać kotłownię jedynie raz w miesiącu, ale także piękny drzewny zapach spalanej biomasy i estetykę przechowywania worków z opałem.
Pellet Opole
Jeśli chcecie zakupić pellet to zapraszamy do skorzystania z oferty naszego składu opału – https://czornydiament.pl/pellet-opole/